پیشرفت های علمی کشور در چند حوزه مختلف به روایت معاون رئیس جمهور

به گزارش وبلاگ دوست، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری پیشرفت های علمی کشور در حوزه های مختلف را تشریح کرد.

پیشرفت های علمی کشور در چند حوزه مختلف به روایت معاون رئیس جمهور

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی وبلاگ دوست، این روزها که ویروس کرونا در بعضی از استان های کشور شایع شده و هر فردی به نحوی که می تواند برای مقابله با این ویروس و ریشه کنی آن کوشش می نماید، خبرهای خوشی از محققان کشورمان می شنویم که برای مقابله با ویروس کرونا دست به کار شده و در حال مطالعه برای ارائه فراوریاتی در این حوزه هستند.

شرکت های دانش بنیان و استارت آپ های ایرانی که این روزها آوازه دستاوردهایشان در منطقه و حتی جهان مطرح است، در بحران مقابله با کرونا هم به میدان آمدند و یکی از فراوری انبوه کیت های تشخیص ویروس می گوید و دیگری درباره مطالعه برای ساخت واکسن کرونا صحبت می نماید.

حتی محققان کشورمان در شرکت های دانش بنیان برای ساخت ماسک های نانویی هم دست به کار شدند.

شاید این موضوع مردم کشورمان را به یاد تحریم ها بیندازد که محققان کشورمان چگونه در خط مقدم تحریم ایستادند و با خودکفایی در بسیاری از حوزه ها، کشور را از وابستگی به بیگانه نجات دادند و همین امر سبب شد تا مسائل مردم در بسیاری از بخش ها با محصولات بومی برطرف گردد، حالا هم محققان کشورمان در برابر ویروس کرونا آرام ننشستند و سریع دست به کار شدند تا با محصولات بومی به مقابله با این ویروس بپردازند.

اگر به بخش های مختلف نگاهی بیندازیم از این دست فعالیت ها از محققان ایرانی کم ندیدیم بخصوص در چندین سالی که شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها فعال شده اند و محصولات بومی بسیاری را در حوزه های مختلف و برای برطرف احتیاجهای مردم ارائه می دهند.

در این زمینه با سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری درباره پیشرفت های کشور در حوزه های مختلف علم و فناوری گفت و گو کردیم تا بدانیم در چه حوزه هایی بیشترین پیشرفت را داشته ایم.

ستاری با تشریح پیشرفت های ایران در حوزه های مختلف، نیروی انسانی کشور را بزرگ ترین سرمایه جامعه دانست و مطرح نمود این نیروی انسانی فعال و خلاق می تواند به پیشرفت های بسیار دیگری در حوزه های مختلف دست یابد.

آنچه در گفت و گوی ما با ستاری می خوانید:

نیروی انسانی ما بزرگ ترین سرمایه کشورمان به حساب می رود

باید قدر نیروی انسانی خلاق کشور را بدانیم

ایجاد و فعالیت استارت آپ ها یکی از مهم ترین پیشرفت های کشور در حوزه علم و فناوری است

توسعه اشتغال و بهبود اقتصاد کشور از سوی استارت آپ ها

یاری استارت آپ ها به توسعه کارآفرینی و اشتغال در کشور

پیشرفت های حوزه های نانوفناوری و زیست فناوری در زندگی روزمره مردم تعیین است

محصولات نانوفناوری به بیش از 42 کشور جهان صادر می گردد

فناوری نانو جزو علوم پیشتاز در ایران است

ایران قدرت نخست منطقه در عرصه زیست فناوری است

استعدادهای برتر کشور باید برای سربلندی ایران و مردم کشورمان حتی بیشتر از حال حاضر کار نمایند تا مسائل مردم به وسیله دانش بنیان حل گردد

فارس: مخاطبان ما می خواهند بدانند کشورمان در بخش علم و فناوری در چه حوزه هایی پیشرفت بیشتری داشته است، شما به عنوان متولی اصلی علم و فناوری کشور بفرمایید آیا در کل به پیشرفتی در حوزه های علم و فناوری رسیده ایم یا خیر و اگر این پیشرفت محقق شده در چه حوزه هایی بوده است؟

ستاری: مردم با یک نگاه سطحی به علم و فناوری کشور، می توانند میزان پیشرفت محققان ما را تشخیص دهند، شما فقط به میزان وابستگی که سال های خیلی قبل به کشورهای دیگر داشتیم و میزان خودکفایی این سال ها توجه کنید به طور تعیین قابل درک است که کشور چه میزان و در چه حوزه های کلانی به خودکفایی رسیده و دستاوردهای بومی بسیاری داشته است.

دستاوردهای محققان کشور ما به گونه ای بوده که در زمان تحریم بسیار به ما یاری نموده است بنابراین می توانیم بگوییم نیروی انسانی ما بزرگ ترین سرمایه کشورمان به حساب می رود و ما باید قدر این نیروی انسانی و خلاقیت جوانان محقق کشورمان را بدانیم.

نیروی انسانی کشور جزو سرمایه های بزرگ ماست

این نیروی انسانی توانسته با ایجاد و تقویت استارت آپ ها در حوزه های مختلف پیشرفت بسیاری داشته باشد به طوریکه می توانیم بگوییم وجود همین استارت آپ ها یکی از پیشرفت های مهم کشور در حوزه علم و فناوری به شمار می رود چرا که به عقیده ما دولت نباید به طور مستقیم وارد زیست بوم علم و فناوری گردد بلکه باید زمینه و محیط مناسب برای رشد جوانان را فراهم کند که فعالیت جوانان در استارت آپ ها نماد همین امر است.

این را هم بگویم که در حال حاضر بیش از 11 هزار استارت آپ و شرکت در حوزه اقتصاد دانش بنیان وجود دارد و هر روز شاهد بزرگ تر شدن این بازار هستیم.

باید این را بگویم که جوانان ایرانی با ایجاد استارت آپ ها توانسته اند ایده های خلاقانه ای ارائه دستاوردهای بومی داشته باشند که همین دستاوردها در راستای برطرف احتیاجها و مسائل کشور به کار گرفته می گردد.

توسعه دستاوردهای بومی و خودکفایی در حوزه های مختلف علمی می تواند در بهبود اقتصاد کشور تاثیرگذار باشد

فارس: با این وجود به نظر شما توسعه استارت آپی در کشور به خوبی و مطابق اهداف رقم خورده است؟

ستاری: چندین بار در محافل مختلف گفته ام که در حال حاضر کشور ما تبدیل به بهترین اکوسیستم استارتاپی ایران در منطقه شده که همین امر نشان دهنده توسعه اقتصاد دانش بنیان است.

فارس: این استارت آپ ها قطعا به توسعه کارآفرینی و اشتغال نیز یاری می نمایند.

ستاری: قطعا، جوانان بسیاری در این استارت آپ ها مشغول به فعالیت هستند که علاوه بر توسعه اشتغال و بهبود اقتصاد کشور با دستاوردهایشان سبب یاری به برطرف احتیاجهای کشور هم شده اند.

جوانان ما هم در حوزه کسب و کار و هم در حوزه علم و فناوری به پیشرفت های خوبی رسیدند به طوریکه بالاترین میزان رشد فراوری مقالات را در جهان داریم.

در حال حاضر پنج هزار شرکت دانش بنیان در کشور فعال است که سال گذشته 900 هزار میلیارد تومان محصول این شرکت ها به فروش رسید.

فارس: شما چند بار به برطرف احتیاجهای کشور به وسیله دستاوردهای محققان کشورمان اشاره کردید، لطفا مثال بزنید که به طور مثال در چه حوزه هایی احتیاجهای ما به وسیله دستاوردهای بومی برطرف شده است.

ستاری: مثال ها کاملا تعیین و واضح است چرا که مردم با آن به طور روزمره در ارتباط هستند، به طور مثال داروهایی که در حوزه بیوتکنولوژی در حال فراوری است یا دستاوردهای حوزه نانوفناوری که در منازل مردم در حال استفاده است.

ما در فناوری های نوظهور مانند نانوفناوری و زیست فناوری به پیشرفت های خوبی هم در زمینه رتبه بندی علمی جهانی فراوری علم و هم در حوزه فراوری دستاورد رسیده ایم به طوریکه همانطور که چند بار هم گفته ام در حال حاضر ایران در زمینه فراوری علم در حوزه دانش زیست فناوری صندلی نخست در منطقه و رتبه سیزدهم در جهان و رتبه دوم فراوری داروهای زیستی در آسیا را دارد که کشور ژاپن قبل از ما در رتبه نخست است، در حوزه فراوری علم نانوفناوری هم در منطقه رتبه اول را داریم و در جهان در صندلی چهارم هستیم.

در حال حاضر 98 درصد داروی مورد احتیاج مردم در داخل کشور فراوری می گردد و استارت آپ ها و شرکت های دانش بنیان ایرانی در حوزه غذا و دارو و مواد ضروری مردم نیز بسیار خوب عمل نموده اند

در زمینه فراوری دارو هم باید بگویم که به سمت خودکفایی حرکت کردیم و همانطور که می دانید در حال حاضر 98 درصد داروی مورجهانز مردم در کشور فراوری می گردد به طوریکه خروج ارز از کشور در این حوزه بسیار اندک است.

همچنین سعی داریم به یاری شتابدهنده های بخش خصوصی فراوریات دارویی در حوزه دانش بنیان را از این میزان نیز بیشتر افزایش دهیم تا به میزان بیشتری از واردات دارو بی احتیاج شویم.

فناوری نانو جزو علوم پیشتاز

فارس: از پیشرفت های کشور در حوزه نانوفناوری بگویید.

ستاری: فناوری نانو جزو علوم پیشتاز در ایران است و در سال های اخیر به صورت جدی با رویکرد تجاری سازی در زمینه این دانش پیگیری شده است و دستاوردهای بسیاری در این حوزه داشته ایم.

در حوزه فناوری نانو دستاوردهای محققان ما فروش خود را نیز پیدا نموده به طوریکه امروز محصولات نانو فناوری، فروش نزدیک به 1400 میلیارد تومان دارد و محصولات محققان ما در حوزه نانوفناوری به بیش از 42 کشور جهان صادر می گردد.

ایران قدرت نخست منطقه در زیست فناوری

فارس: گفتید در حوزه زیست فناوری هم پیشرفت های بسیاری داشتیم، از پیشرفت های زیست فناوری هم بگویید.

ستاری: این را بگویم که ایران قدرت نخست منطقه در عرصه زیست فناوری است.

فارس: صحبتی با استعدادهای کشورمان؟

ستاری: باید به استعدادهای برتر بگویم مسؤولیتشان بسیار بالاست، باید کوشش خود را از این هم بیشتر نمایند و اثرات مثبتی در کشور رقم بزنند، باید برای ایران و مردم کشورمان کار نمایند تا مسائل مردم به وسیله دانش بنیان حل گردد.

بر اتحاد میان مسوولان، مردم و محققان تاکید دارم زیرا به وسیله اتحاد و یکدلی اکوسیستم استارت آپی روز به روز پیشرفت می نماید

لزوم اتحاد بیشتر برای کنار زدن اقتصاد نفتی و توسعه اقتصاد دانش بنیان

ما هم زیرساخت های لازم برای تسهیل امور شرکت های دانش بنیان بخصوص در بخش صادرات محصولات دانش بنیان را فراهم نموده ایم و در اقدام دیگری برای حمایت از نخبگان ایرانی خارج از کشور در صورت حضور در وطن و فعالیت در حوزه های علم و فناوری برنامه ریزی کردیم.

مسوولان، مردم و محققان باید متحدتر از همواره در کنار هم باشند تا با اتحاد و یکدلی زیست بوم علم و فناوری و اکوسیستم استارت آپی روز به روز پیشرفت کند چرا که اقتصاد کشور به وسیله دانش بنیان بهبود و توسعه می یابد، ما باید اقتصاد نفتی و سنتی را کنار بزنیم و بتوانیم با اقتصاد دانش بنیان به صادرات محصولات محققانمان بپردازیم.

ضرورت فعالیت در حوزه توسعه درون زا به وسیله نیروی انسانی خلاق ایرانی

اینکه تصور کنیم کشور دیگری می تواند برای توسعه کشور ما به ما یاری کند فکر اشتباهی است و ما باید با تکیه بر خلاقیت نیروی انسانی خودمان که دارای خلاقیت بالایی هم هستند به توسعه کشور بپردازیم.

توسعه ما باید توسعه درون زا و مبتنی بر نیروی انسانی خودمان باشد که البته با وجود استارت آپ ها و شرکت های دانش بنیان این کار در حال اجرا است.

ما باید اکوسیستم و زیست بوم نوآوری و ریسک پذیری در آن را توسعه دهیم چرا که از این طریق به پیشرفت در این حوزه دست می یابیم، در این زمینه ما سعی کردیم از فضاهای متروکه نیز برای راه اندازی کارخانه های نوآوری بهره گیری کنیم که این مساله نیز یکی از پیشرفت های مهم کشور به شمار می رود.

انتهای پیغام/

منبع: خبرگزاری فارس

به "پیشرفت های علمی کشور در چند حوزه مختلف به روایت معاون رئیس جمهور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پیشرفت های علمی کشور در چند حوزه مختلف به روایت معاون رئیس جمهور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید