تحلیلی بر آنچه میان نماینده و مامور راهور گذشت
به گزارش وبلاگ دوست، خبرنگاران/خراسان رضوی ماجرا از خیابان انقلاب و دروازه دولت شروع شد، هنگامی که علی اصغر عنابستانی، نماینده مردم سبزوار در مجلس یازدهم می خواست با خودرویش از راستا ویژه عبور کند اما مامور راهنمایی و رانندگی مانع او می شود و ادامه این داستان با انتشار کلیپی در فضای مجازی حاشیه ساز می شود.
سیلی قانون گذار بر صورت قانون، ضرب و شتم یک مامور راهنمایی و رانندگی توسط یک نماینده مجلس، وقتی که قانون سیلی خورد همه و همه از عبارات کلیدی بود که از شب گذشته تا به امروز در واکنش به این اقدام نماینده سبزوار با مامور راهنمایی و رانندگی در فضای مجازی و صفحه اول روزنامه ها مورد استفاده قرار گرفته است، ماجرایی که ماهیتا محکوم و غیرقابل توجیه است اما ریشه چنین رفتارهایی در چیست، در اصولگرا یا اصلاح طلب بودن یک نماینده یا جامعه ای که در آن فرهنگ قانون مداری، مدارا یا کنترل خشم تنزل پیدا کرده است؟
عضو هیات علمی گروه حقوق دانشگاه آزاد مشهد با نظری متفاوت از آنچه که این روزها درباره رفتار نامناسب این نماینده مجلس در فضای مجازی دست به دست می شود معتقد است که قطعا اگر یک نماینده مجلس در گوش یک مامور بزند فاجعه است اما باید این را بپذیریم که قانون گریزی در جامعه ما نهادینه شده و این نماینده محصول همین جامعه است.
دکتر عباس شیخ الاسلامی در گفت وگو با وبلاگ دوست در این خصوص اظهار کرد: ما در حقوق یاد گرفته ایم قضاوت کار پیچیده ای است و نباید سریعا تا زمانی که جزئیات بیشتری نسبت به یک موضوع در دسترس نیست مساله ای را به راحتی قضاوت کنیم.
وی با اشاره به این جمله معروف مبنی بر اینکه در دموکراسی می گویند هر جامعه ای مستحق مجرمانش است، اضافه کرد: بنابراین نماینده هم یک فردی است مانند بقیه مردم، مگر ما در خیابان کم به هم فحش می دهیم و با هم درگیر می شویم؟ اگر جامعه ما جامعه ای بود که مردم نسبت به هم فحاشی نمی کردند یا درگیری و نزاع های خیابانی و خانودگی در جامعه ما کم بود آن وقت جا داشت که این مساله را موضوعی عجیب و غریب ببینیم و تعجب کنیم. مشابه رفتار این نماینده را به طور روزمره بارها در خیابان های شهرمان می بینیم و خود ما نیز دچار این مساله هستیم.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه قانون شکنی متاسفانه در جامعه ما فرهنگ شده و نماینده و غیر نماینده هم نمی شناسد، بیان کرد: مگر ما در سطح وسیع تر این جرایم را در قالب های مالی، اختلاس و ... نمیبینم، مگر خودمان در یک اداره باشیم برای حل کردن مشکل مان به دنبال پارتی نمی گردیم؟ بنابراین برای حل این مساله باید فکری اساسی کنیم و به صورت ریشه ای به آن نگاه کنیم.
این عضو هیات علمی گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی مشهد شرح داد: اینکه بگوییم ما هیچ مسئله ای نداریم و همه مشکل ما نماینده ای است که بد انتخاب شده است باید در کنارش این را هم بپذیریم که بالاخره آن نماینده هم فرزند همین جامعه و فرزند آموزش و پرورش همین جامعه است و چاره آن هم این است که در کنار آموزش هایی مثل ریاضی و علوم در مدارس باید فرهنگ مدارا، قانون مداری و کنترل خشم را از سنین پایین به افراد آموزش دهیم.
رفتار نماینده سبزوار محصول آموزش و پرورش همین جامعه است
شیخ الاسلامی با اشاره به اینکه چنین رفتارهایی محصول آموزش و پرورش و تربیت همین جامعه است، بیان کرد: باید فرهنگ قانون مداری را از پایین تا بالا در جامعه نهادینه کنیم، باید در آموزش هایمان بازنگری کنیم و به سمت آموزش هایی برویم که انسان تولید می کند، فرهنگ قانون مداری و قانون پذیری از خود قانون مهمتر است، این مساله را باید مورد توجه قرار دهیم.
وی با اشاره به یک نمونه تاریخی یادآور شد: چرچیل در زمان جنگ باید در یک برنامه زنده رادیویی حضور پیدا می کرده و تا شروع برنامه زمان کمی در اختیار داشته است، به راننده اش می گوید یک خیابان را ورود ممنوع برود، در حین راه پلیس جلوی آنها را می گیرد، چرچیل از مامور می پرسد آیا تو من را نمی شناسی، میگوید چرا من شما رو می شناسم، شما چرچیل هستید، اما قانون شکنی از سوی شما بدتر از سایر مردم است، چرچیل از مامور تشکر می کند و می گوید من الان در رادیو اعلام میکنم که ما قطعا در جنگ شکست نمی خوریم چون مردم و سربازان قانون مداری داریم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: توجه کنید در این ماجرا هم سرباز روحیه قانون مداری داشته و هم چرچیل فرهنگ قانون مداری را اجرا کرده و در گوش سرباز نزده یا او را توبیخ و مجازات نکرده و در عین حال تشویقش کرده است، این فرهنگ قانون مداری است که در جامعه ما پایین آمده و تنها محدود به نماینده مجلس هم نمی شود.
شیخ الاسلامی با تاکید بر اینکه من نمیخواهم رفتار این نماینده را توجیه کنم، اضافه کرد: اگر بخواهیم عمیق تر به موضوع نگاه کنیم بالاخره نماینده ای را هم که ما به مجلس فرستادیم محصول همین جامعه است، در جامعه ما که فرهنگ قانون گریزی بیداد می کند موضوع ریشه ای تر از اینهاست که به خاطر رفتار یک نماینده تنها بخواهیم نهادهای دیگری را که این نماینده را تایید صلاحیت کرده اندزیر سوال ببریم.
این عضو هیات علمی گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی مشهد با اشاره به اینکه اگر نماینده ای در گوش مامور پلیسی که در حال انجام وظیفه است زده فاجعه است، اما من میخواهم بگویم از این فجایع ما در جامعه مان زیاد داریم، اضافه کرد: مگر رئیس بانکی که اختلاس می کند فاجعه نیست، مگر این همه پرونده های رشوه ای که تشکیل می شود فاجعه نیست. با این مساله نباید برخورد سیاسی کنیم که به نظرم در برخی اظهارنظرها این سیاسی بازی اتفاق افتاده است.
وی ادامه داد: در اینکه این نماینده برخورد غلطی انجام داده است هیچ شکی نیست، اما در یک تحلیل قوی تر باید بگوییم این نماینده محصول همین جامعه است و ما در جامعه مان برخی مهارت های زندگی را یاد نگرفته ایم. درخصوص این موضوع هم به جای اینکه بازی سیاسی و جدال حقوقی ایجاد کنیم، باید سعی کنیم وقتی چنین اتفاقاتی می افتد برخوردهای ملایم تری از جمله عذرخواهی و استعفا را نهادینه کنیم، اتفاقی که در کشورهای دیگر هم هنگام وقوع چنین اتفاقاتی می افتد.
منبع: خبرگزاری ایسنا