در اندیشه سرزمین ایران

به گزارش وبلاگ دوست، علی اصغر مصلح؛ تغییرات اقلیمی کره زمین، مردم دنیا را با مسائل و بحران های مختلفی روبرو ساخته است. این تغییرات سرزمین ایران را نیز دچار بحرانی گسترده نموده است. ایران در طول قرن ها با معضلات کم آبی و خشکی روبرو بوده،، اما با تدبیر و تلاش نسل های خردمندِ گذشته به برترین صورت تحت مراقبت قرار داشته است.

در اندیشه سرزمین ایران

تغییرات اقلیمی وقتی با تغییر روش بهره برداری از این سرزمین همراه شده و تدبیر های درخوری هم جریان نداشته، این سرزمین را با بحران کنونی روبرو ساخته است. بحران کنونی محیط زیست در ایران چنان خطیر است که تصوّر غیرقابل مسکونی شدن بسیاری از شهر ها دور از تصور نیست.

در روز های گذشته در دو نوبت خبر کمبود آب در پشت سد های بزرگ کشور منتشر شده است. ضمناً همین خبر تأکید شده که سال کم بارشی پیشِ رو داریم. قبلاً هم اخبار خشک شدن دریاچه ارومیه منتشر شده بود. شگفت اور است که این اخبار هنوز باعث واکنش های جدی از سوی مسئولین و مردم نشده است.

ما را چه شده است که با آنکه شرایط سرزمینی، به خصوص وضع آب به مرحله هشدار رسیده، دیگر نه درایت گذشتگان برای مراقبت از سرزمین خود داریم و نه تدبیری بر اساس علم و تکنولوژی های نوین در پیش گرفته ایم؟ آیا هنوز وقت آن فرانرسیده که فراتر از همه رقابت ها و تقابل های سیاسی و اجتماعی و فکری در راه برطرف بحران های سرزمینی قرار گیریم؟ شاید با بازگشت به قدرمشترک های زندگی همة مردم ایران، گشایشی هم در سایر زمینه ها حاصل گردد. حلّ مسائل سرزمینی در درجه اول بر دوش کارگزاران نظام و دولت است.

فقدان راهبرد در مقابل بحران های آب و خاک و هوا کاستی بزرگ دولت ها در چند دهة اخیر بوده است. تداوم این کاستی فجایعی در پی دارد که شبیه آن را در تاریخ ایران سراغ نداریم. نسبت مسئله آب با سایر مسائل، شبیه نسبتِ پای بست به در و دیوار و نقش های ایوان است. اگر امروز کوششی فراگیر برای پرداختن به مسائل سرزمینی شروع نگردد، شاید فردا دیر باشد.

مهرماه 1401

منبع: فرارو

به "در اندیشه سرزمین ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "در اندیشه سرزمین ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید