از فواید و مضرات چای سبز چه می دانید؟!
به گزارش وبلاگ دوست، به تازگی توصیه های بسیاری در خصوص نوشیدن چای سبز و جایگزین کردن آن با چای سیاه می شنویم. این جایگزینی خصوصا برای افرادی که علاقه بسیار زیادی به چای و نوشیدنی های کافئین دار دارند، پیشنهاد می گردد. علت این توصیه خواص چای سبز می باشد. این چای توانایی پیشگیری از بیماری هایی مانند سرطان و حملات قلبی را داشته و در کاهش وزن، تناسب اندام و لاغری نیز نقش دارد. اگر از فواید و مضرات چای سبز اطلاع داشته باشید، حتما نوشیدن چند فنجان از آن را در رژیم غذایی روزانه خود می گنجانید. با ما همراه باشید تا با فواید و ضررهای چای سبز و بعلاوه طریقه مصرف چای سبز آشنا شوید.
چای سبز چیست؟
چای سبز نوعی چای است که از جوانه و گلبرگ های تازه گیاه کاملیا سینسیس (Camellia Senesis) تهیه می شود. این گیاه، همان گیاهی است که چای سیاه را از آن تهیه می نمایند و تفاوت فقط در نحوه فرآوری آن هاست. برای تهیه چای سبز، برگ های چای را طی فرآیند اکسیداسیون، کمی اکسید می نمایند. به این معنی که طی این فرآیند اکسیژن از طریق برگ چای جذب شده و برگ خشک می شود. این کار از طریق بخار یا بو دادن برگ های چای انجام می شود. از این رو رنگ برگ تغییری نمی نماید و سبزی آن حفظ می شود. در فرآیند تهیه چای سیاه، اکسید به طور کامل انجام می شود. از این رو برگ ها کاملا خشک و قهوه ای می شوند. همین باعث می شود تا چای سیاه تلخ تر و قوی تر از چای سبز بوده و مقدار تانن و کافئین آن نیز بیشتر است.
خواص چای سبز
هر دو چای سیاه و سبز حاوی مقدار زیادی از آنتی اکسیدان ها هستند که برای بدن بسیار مفید بوده و به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری می نمایند. اما چای سبز به دلیل نوع فرآوری و داشتن کافئین کمتر، فواید بیشتری نسبت به چای سیاه دارد که از بین خواص چای سبز می توان به تقویت نمایندگی آن اشاره نمود. خواص ضد چربی، تقویت اعصاب، تقویت معده، دفع سموم بدن، درمان نفخ معده، خاصیت تب بری، تقویت حافظه تعدادی از خواص بی شمار این چای هستند. در ادامه فواید و مضرات چای سبز را مورد آنالیز قرار می دهیم.
داروی ضد افسردگی
چای سبز به دلیل داشتن ترکیبی با نام ال تیانین، افسردگی را از بین برده و باعث نشاط و سرزندگی می شود. ال تیانین نوعی اسید آمینه است که خاصیت آرام بخشی داشته و می تواند با حالت های چون هیجان و استرس نیز مقابله کند.
کاهش وزن
پلی فنول های که در چای سبز وجود دارند، باعث غیر فعال شدن آمیلاز بزاق می شوند. آمیلاز بزاق آنزیم تجزیه نماینده قندهاست که فعالیت آن ها از طریق پلی فنول ها مهار شده و در افراد چاق باعث کاهش تری گلیسرید خون و در نهایت کاهش وزن می شود. اگر قصد دارید تا وزن و مقدار دور کمر خود را کاهش دهید، باید چای سبز را با برنامه ریزی درست مصرف نمایید. در این صورت این فرصت را دارید که با استفاده از یک ماده طبیعی و بدون عوارض خطرناک داروهای کاهنده وزن با چاقی خداحافظی کنید. این مورد از فواید و مضرات چای سبز می باشد.
جلوگیری از پوسیدگی دندان
از دیگر فواید و مضرات چای سبز می توان به اثرات ضد میکروبی آن اشاره نمود که می تواند از ایجاد پلاک و پوسیدگی دندان پیشگیری نماید. علاوه بر این، چای سبز باعث از بین بردن باکتری های نامناسب محیط دهان شده و بوی بد دهان و تنفس را از بین می برد. جالب است بدانید که چینی های باستان چای سبز را به عنوان خوشبونماینده دهان شناخته و قبل از رفتن به مهمانی یا مراسم های خاص از آن استفاده می کردند.
کاهش کلسترول خون
افزایش کلسترول خون باعث ایجاد حملات قلبی و بیماری های مرتبط با آن می شود. حمله قلبی زمانی ایجاد می شود که تری گلیسیرید کاتچین خون افزایش پیدا کند. مصرف چای سبز در بین وعده های غذایی باعث می شود تا تری گلیسیرید کاتچین کاهش پیدا نموده و فعالیت آنزیم لیپاز مهار شود. این آنزیم مسئولیت هضم چربی ها در لوزالمعده را برعهده دارد. وقتی فعالیت لیپاز کاهش پیدا می نماید، شکستن چربی با سرعت بسیار کمی اجرا شده و سرعت افرایش چربی خون نیز کاهش می یابد. بعلاوه مصرف بین نیم تا دو و نیم فنجان چای سبز در روز، احتمال بروز فشار خون را تا 46 درصد کاهش می دهد که از خواص چای سبز می باشد.
محافظت از قلب
براساس مطالعاتی که در موسسه بهداشت بچه ها انگلیس پیرامون طریقه مصرف چای سبز انجام شد، ترکیبات چای سبز مورد آنالیز قرار گرفته و ماده ای شیمیایی با نام اپیگالوکاتچین سه گالیت شناسایی شد. گفته می شود این ماده مقدار مرگ سلول ها را پس از حمله قلبی یا سکته، کاهش می دهد. بعلاوه وجود این ماده مانع از فعالیت پروتئینی با نام استات یک می شود. این پروتئین پس از وقایع استرس آمیز بدن مانند حمله یا سکته قلبی فعال می شود. علاوه بر این اپیگالوکاتچین سه گالیت موجود در چای سبز باعث سرعت بخشیدن به بهبود سلول های قلبی شده و صدمات وارد بر آن را کاهش می دهد.
جلوگیری از سرطان
حتما تا کنون پیرامون طریقه مصرف چای سبز بارها شنیده اید که گفته می شود، نوشیدن چای سبز از ابتلا به سرطان جلوگیری می نماید. این خاصیت به دلیل مقدار آنتی اکسیدان های موجود در این چای است. تاثیر این آنتی اکسیدان ها 100 برابر بیشتر از ویتامین C و 25 برابر بیشتر از ویتامین E می باشد.
پیشگیری از دیابت و عوارض ناشی از آن
چای سبز این توانایی را دارد که فعالیت آنزیم آمیلاز بزاق و روده را مهار کند. این آنزیم مسئولیت هضم نشاسته در بدن را بر عهده دارد. با کم شدن فعالیت این آنزیم، نشاسته با سرعت کمتری شکسته شده و در نتیجه قند خون نیز با سرعت کمتری بالا می رود. در نتیجه مقدار ابتلا به دیابت کاهش می یابد. علاوه بر این، در طریقه مصرف چای سبز باید بدانید که چای سبز این قدرت را دارد که از عوارض ناشی از دیابت مانند آب مروارید و بیماری های کلیوی پیشگیری کند.
پیشگیری از بیماری های ایمنی اتوماتیک بدن
یکی از مهمترین خواص چای سبز محافظت افراد در مقابل بیماری های ایمنی اتوماتیک بدن می باشد. در اختلال های ایمنی اتوماتیک بخشی از بدن مورد حمله قرار گرفته و مشکلاتی را برای انسان ایجاد می نمایند. به عنوان مثال در اختلال سندرم شوگرن (Sjogren) سلول های مترشحه بزاق مورد هدف واقع شده و باعث ایجاد خشکی دهان می شوند. در جای دیگر نیز پوست ارگان هدف قرار گرفته و ابتلا به سل جلدی را در پی دارد. براساس تحقیقاتی که در دانشکده پزشکی ژورژیا در خصوص این اختلالات انجام شد، چای سبز به دلیل داشتن ماده ای با نام EGCG باعث توقف التهاب شده و تاثیراتی را بر روی پوست و سلول های مترشحه بزاق داشته است.
خواص چای سبز برای پوست
همان طور که در بالا پیرامون فواید و مضرات چای سبز اشاره شد، چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان ها سلول های پوست را در مقابل رادیکال های آزاد محافظت نموده و از افتادگی، چین و چروک، سرطان و آسیب های دیگر جلوگیری می نمایند. به دلیل وجود همین آنتی اکسیدان هاست که چای سبز به عنوان یک داروی ضدپیری شناخته می شود. آنتی اکسیدان های موجود در چای سبز روند پیری سلول ها را به تعویق انداخته و باعث حفظ جوانی و شادابی پوست می گردند.
در چه مواردی نباید چای سبز مصرف کنیم؟!
تا اینجا در خصوص خواص چای سبز صحبت کردیم و دیدیم که چای سبز به دلیل موادی که در آن وجود دارد، در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها مفید است. اما با همه این فواید، چای سبز مضراتی نیز دارد که برای بعضی افراد محدودیت مصرف ایجاد می نماید.
عدم جذب آهن و کم خونی
با توجه به اینکه کافئین از جذب مواد معدنی مانند آهن جلوگیری می نماید، نباید قبل یا بعد از دریافت فرآورده های آهن مصرف شود. به این معنی که اگر غذایی می خورید که حاوی آهن است، قبل یا بعد از آن از چای استفاده نکنید و فرصت دهید تا آهن غذا به خوبی جذب بدنتان شود. نکته ای که باید به آن در فواید و مضرات چای سبز توجه داشته باشید، این است که نوشیدن بیش از 300 میلی لیتر چای در روز با سوخت و ساز آهن تداخل ایجاد نموده و باعث ایجاد کم خونی می شود. در نظر گرفتن این مسئله خصوصا برای افرادی که با کمبود آهن یا کم خونی روبرو هستند، بسیار حائز اهمیت است.
مادران باردار و شیرده
نوشیدن چای سبز برای خانم های باردار مسئله ای ایجاد نمی نماید، اما بهتر است در این مورد با پزشک مشورت شود. در دوران شیردهی مصرف چای سبز به هیچ عنوان توصیه نمی شود
تداخل دارویی
چای سبز به دلیل داشتن ویتامین K می تواند بر ضد داروهای انعقاد مانند وارفارین عمل کند و اثرات آن را از بین ببرد. بعلاوه باعث تشدید اثر داروهایی چون متی سیلین، بنزیل پنی سیلین و آسپیرین می شود.
مصرف بیش از حد کافئین
مصرف به مقدار چای سبز مسئله ای ایجاد نمی نماید. اما اگر بیش از مقدار مصرف شود، می تواند مواردی چون عصبانیت، بی خوابی و بی قراری را در پی داشته باشد. افرادی که که دارای بیماری میگرن هستند، باید چای سبز را به مقدار کمی مصرف نمایند و کسانی که دچار فشارهای چشمی هستند، اصلا نباید چای سبز بخورند.
منبع: همگردی