کوئِرسِتین؛ رنگدانه ای با فواید سلامت
به گزارش وبلاگ دوست، کوئرستین رنگدانه ای متعلق به گروهی از ترکیبات گیاهی به نام فلاونوئید ها است. فلاونوئید ها در سبزیجات، میوه ها، غلات و چای وجود دارند. آن ها با فواید سلامت مختلفی پیوند خورده اند که از آن جمله می توان به کاهش خطرات بیماری قلبی، سرطان و اختلالات انحطاطی مغز اشاره نمود.
کوئرستین یک رنگدانه طبیعی است که در بسیاری از میوه ها، سبزیجات و غلات وجود دارد. این یکی از فراوان ترین آنتی اکسیدان ها در رژیم غذایی است و نقش مهمی در یاری به بدن برای مبارزه با آسیب رادیکال های آزاد دارد که این آسیب با بیماری های مزمن پیوند خورده است.
خواص آنتی اکسیدانی کوئرستین ممکن است به کاهش التهاب، علائم آلرژی و فشار خون نیز یاری کند.
کوئرستین چیست؟
کوئرستین رنگدانه ای متعلق به گروهی از ترکیبات گیاهی به نام فلاونوئید ها است. فلاونوئید ها در سبزیجات، میوه ها، غلات و چای وجود دارند. آن ها با فواید سلامت مختلفی پیوند خورده اند که از آن جمله می توان به کاهش خطرات بیماری قلبی، سرطان و اختلالات انحطاطی مغز اشاره نمود.
آثار مفید فلاونوئید هایی مانند کوئرستین از عملکرد آنتی اکسیدانی آن ها درون بدن سرچشمه می گیرد. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که با رادیکال های آزاد پیوند تشکیل داده و آن ها را خنثی می نمایند. رادیکال های آزاد مولکول هایی ناپایدار هستند و زمانی که سطوح آن ها بیش از حد زیاد باشد ممکن است موجب آسیب سلولی شوند.
آسیب ناشی از رادیکال های آزاد با بسیاری از شرایط مزمن از جمله سرطان، بیماری قلبی و دیابت پیوند خورده است.
کوئرستین فراوان ترین فلاونوئید در رژیم غذایی است. تخمین زده می گردد که هر فرد روزانه 10 تا 100 میلی گرم کوئرستین را از منابع غذایی مختلف دریافت می نماید. از جمله منابع غذایی حاوی کوئرستین می توان به پیاز، سیب، انگور، توت ها، بروکلی، مرکبات، گیلاس، چای سبز، قهوه و کیپر اشاره نمود.
همچنین، کوئرستین در قالب مکمل های غذایی به شکل پودر و کپسول در دسترس است.
افراد به دلایل مختلفی این مکمل را مصرف می نمایند، از جمله موارد زیر:
- تقویت ایمنی
- مبارزه با التهاب
- مبارزه با آلرژی ها
- یاری به عملکرد ورزشی
- حفظ سلامت عمومی
فواید سلامت کوئرستین
پژوهش ها خواص آنتی اکسیدانی کوئرستین را با فواید سلامت مختلف پیوند داده اند. در ادامه چند نمونه که از پشتیبانی علمی برخوردار هستند، ارائه شده اند.
ممکن است التهاب را کاهش دهد
رادیکال های آزاد ممکن است موجب چیزی فراتر از آسیب سلولی شوند. پژوهش ها نشان داده اند که سطوح بالای رادیکال های آزاد ممکن است به فعال شدن ژن هایی که التهاب را افزایش می دهند، یاری کند. از این رو، سطوح بالای رادیکال های آزاد ممکن است به افزایش واکنش التهابی منجر گردد.
در شرایطی که سطوح کم التهاب برای یاری به بدن در بهبودی و مبارزه با عفونت ها لازم است، التهاب پایدار با مسائل سلامت از جمله بعضی انواع سرطان، و همچنین بیماری های قلبی و کلیوی پیوند خورده است.
مطالعات نشان داده اند که کوئرستین ممکن است به کاهش التهاب یاری کند. در مطالعات آزمایشگاهی، کوئرستین کاهش نشانگر های التهابی در سلول های انسانی، از جمله فاکتور نکروزدهنده تومور آلفا و اینترلوکین-6 را نشان داده است.
مطالعه ای هشت هفته ای با حضور 50 زن مبتلا به آرتریت روماتوئید نشان داد شرکت نمایندگانی که 500 میلی گرم کوئرستین در روز مصرف نموده بودند به میزان قابل توجهی کاهش در سفتی و درد صبحگاهی و درد پس از فعالیت را تجربه کردند.
همچنین، آن ها کاهش نشانگر های التهابی از جمله فاکتور نکروزدهنده تومور آلفا در مقایسه با آن هایی که دارونما دریافت نموده بودند را تجربه کردند. اگرچه این یافته ها امیدوارنماینده هستند، به پژوهش های بیشتر با حضور سوژه های انسانی برای درک خواص ضد التهاب کوئرستین احتیاج است.
ممکن است علائم آلرژی را تسکین دهد
خواص ضد التهاب بالقوه کوئرستین ممکن است به تسکین علائم آلرژی یاری کند.
مطالعات آزمایشگاهی و با حضور سوژه های حیوانی نشان داده اند که کوئرستین ممکن است آنزیم هایی که در التهاب درگیر هستند را مسدود نموده و مواد شیمیایی تقویت نماینده التهاب، مانند هیستامین را سرکوب کند.
به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که مصرف مکمل های کوئرستین واکنش های آنافیلاکتیک مرتبط با بادام زمینی را در موش ها سرکوب نموده است. با این وجود، تعیین نیست که این ترکیب دارای اثر مشابه روی آلرژی ها در انسان باشد و به مطالعات بیشتر در این زمینه احتیاج است.
ممکن است آثار ضد سرطان داشته باشد
از آنجایی که کوئرستین دارای خواص آنتی اکسیدانی است ممکن است دارای خواص ضد سرطان باشد.
در یک آنالیز شامل مطالعات آزمایشگاهی و با حضور سوژه های حیوانی تعیین شد که کوئرستین رشد سلولی سرطان پروستات را سرکوب نموده و مرگ سلولی در سلول های این سرطان را موجب شده است. دیگر مطالعات آزمایشگاهی و با حضور سوژه های حیوانی نشان داده اند که کوئرستین دارای آثار مشابه بر سلول های سرطانی کبد، ریه، مثانه، پستان، خون، روده عظیم، تخمدان، لنفوئید و آدرنال است.
اگرچه این یافته ها امیدوارنماینده هستند، به مطالعات بیشتر با حضور سوژه های انسانی در این زمینه احتیاج است.
ممکن است خطر اختلالات مزمن مغزی را کاهش دهد
پژوهش ها نشان داده اند که خواص آنتی اکسیدانی کوئرستین ممکن است به محافظت در برابر اختلالات انحطاطی مغز، مانند بیماری آلزایمر و زوال عقل یاری کند. در یک مطالعه، به موش های مبتلا به بیماری آلزایمر هر دو روز و برای سه ماه کوئرستین تزریق شد.
در خاتمه مطالعه، بعضی نشانگر های آلزایمر معکوس شده بودند و موش ها عملکرد بهتری در آزمون های یادگیری داشتند. در مطالعه ای دیگر، یک رژیم غذایی سرشار از کوئرستین نشانگر های بیماری آلزایمر را کاهش داده و عملکرد مغز در موش هایی که در اوایل مرحله میانی بیماری قرار داشتند را بهبود بخشید.
با این وجود، رژیم غذایی اثری روی سوژه هایی که در اواخر مرحله میانی آلزایمر قرار داشتند، نداشت.
قهوه یک نوشیدنی محبوب است که با کاهش خطر بیماری آلزایمر پیوند خورده است. در حقیقت، پژوهش ها نشان داده اند که کوئرستین، و نه کافئین، ترکیب اصلی در قهوه است که مسئول آثار محافظتی بالقوه آن در برابر آلزایمر محسوب می گردد.
اگرچه این یافته ها امیدوارنماینده هستند، اما به پژوهش های بیشتر با حضور سوژه های انسانی در این زمینه احتیاج است.
ممکن است فشار خون را کاهش دهد
فشار خون بالا شرایطی شایع در دنیا است. این شرایط خطر بیماری قلبی را افزایش می دهد که یکی از دلایل اصلی مرگ انسان ها در دنیا است. بعضی پژوهش ها نشان می دهند که کوئرستین ممکن است به کاهش سطوح فشار خون یاری کند. در مطالعات آزمایشگاهی، این ترکیب اثر شل نمایندگی روی رگ های خونی را نشان داده است.
زمانی که به موش های مبتلا به فشار خون بالا هر روز و برای پنج هفته کوئرستین داده شد، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک آن ها به ترتیب و با میانگین 18 درصد و 23 درصد کاهش داشت.
یک آنالیز شامل نه مطالعه با حضور سوژه های انسانی که 580 نفر را شامل می شد، نشان داد که مصرف روزانه بیش از 500 میلی گرم کوئرستین در قالب مکمل به کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک به ترتیب و با میانگین 5.8 میلیمتر جیوه و 2.6 میلیمتر جیوه یاری نموده است.
اگرچه این یافته ها امیدوارنماینده هستند، اما به پژوهش های بیشتر با حضور سوژه های انسانی در این زمینه احتیاج است.
فواید بالقوه دیگر
در ادامه بعضی دیگر از فواید بالقوه کوئرستین ارائه شده اند:
ممکن است به مبارزه با پیری یاری کند. مطالعات آزمایشگاهی و با حضور سوژه های حیوانی نشان داده اند که کوئرستین ممکن است به جوانسازی یا نابودی سلول های پیر یاری نموده و نشانگر های پیری را کاهش دهد. با این وجود، به پژوهش های بیشتر با حضور سوژه های انسانی در این زمینه احتیاج است.
ممکن است به بهبود علمکرد ورزشی یاری کند. یک آنالیز شامل 11 مطالعه با حضور سوژه های انسانی نشان داد که مصرف کوئرستین ممکن است اندکی به بهبود عملکرد ورزشی استقامتی یاری کند.
ممکن است به کنترل قند خون یاری کند. مطالعات با حضور سوژه های انسانی و حیوانی نشان داده اند که کوئرستین ممکن است سطوح قند خون ناشتا را کاهش داده و در برابر عوارض دیابت از فرد محافظت کند.
منابع غذایی و میزان مصرف
کوئرستین به طور طبیعی در بسیاری از مواد غذای گیاهی، به ویژه در لایه خارجی یا پوست آن ها وجود دارد.
از منابع غذایی خوب برای کوئرستین می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- کیپر
- فلفل ها - زرد و سبز
- پیاز ها - قرمز و سفید
- موسیر
- مارچوبه - پخته
- گیلاس
- گوجه فرنگی
- سیب قرمز
- انگور قرمز
- بروکلی
- کیل
- کاهوی برگ قرمز
- توت ها
- چای - سبز و سیاه
باید به این نکته اشاره داشت که مقدار کوئرستین در مواد غذایی ممکن است به شرایطی که آن محصول پرورش داده شده است، بستگی داشته باشد. به عنوان مثال، در یک مطالعه، گوجه فرنگی های ارگانیک تا 79 درصد محتوای کوئرستین بیشتر نسبت به گوجه فرنگی های عادی داشتند.
مکمل های کوئرستین
مکمل های کوئرستین نیز در دسترس هستند. این محصول به اشکال مختلف از جمله پودر و کپسول فروخته می گردد.
محدوده دوز عادی برای مصرف مکمل کوئرستین بین 500 تا 1,000 میلی گرم در روز است. به خودی خود، کوئرستین دارای فراهمی زیستی کمی است، از این رو بدن به خوبی آن را جذب نمی نماید. بر همین اساس، مکمل ها ممکن است حاوی ترکیبات دیگری مانند ویتامین C یا آنزیم های گوارشی از جمله بروملین باشند تا میزان جذب کوئرستین در بدن را افزایش دهند.
همچنین، بعضی پژوهش ها نشان داده اند کوئرستین زمانی که با مکمل های فلاونوئیدی دیگر مانند رزوراترول، ژنیستئین و کاتچین ها ترکیب می گردد دارای یک اثر هم افزایی است.
ایمنی و عوارض جانبی
کوئرستین در بسیاری از میوه ها و سبزیجات وجود دارد و مصرف آن بی خطر است. به عنوان یک مکمل، کوئرستین به طور کلی بی خطر به نظر می رسد و بدون عوارض جانبی یا با عوارض جانبی کم است. در بعضی موارد، مصرف بیش از 1,000 میلی گرم کوئرستین در روز ممکن است موجب علائم خفیف از جمله سردرد، معده درد، یا احساس گزگز گردد.
زمانی که از منابع غذایی دریافت گردد، کوئرستین برای زنان باردار و مادران شیرده بی خطر است.
با این وجود، مطالعات خاصی در خصوص استفاده از مکمل های کوئرستین توسط زنان باردار و مادران شیرده انجام نشده و باید از مصرف این مکمل طی دوران باردرای و شیردهی پرهیز کرد. همانند مکمل های دیگر، پیش از شروع مصرف مکمل های کوئرستین باید ابتدا با پزشک خود مشورت کنید، زیرا می تواند با بعضی دارو ها از جمله آنتی بیوتیک ها و دارو های فشار خون تداخل ایجاد کند.
منبع: عصر ایران به نقل از health line
منبع: فرادید