عصبی ها برای آرامش داشتن این ویتامین را مصرف نمایند ، چه غذایی بخوریم تا آرامش داشته باشیم؟
به گزارش وبلاگ دوست، برخی ها می گویند این قرن، قرن اضطراب است. زندگی فردی و اجتماعی ما انگار روی دور تند قرار گرفته و همه ما به قول یکی از دوستانم ام. پی. تری زندگی می کنیم؛ حتی وقتی غذا می خوریم، به جای غذا خوردن، در افکارمان سیر می کنیم و فقط لقمه ها را با عجله می بلعیم.
به گزارش وبلاگ دوست، این هیجان و کوشش باعث شده تا برای کسب آرامش، سرصبح یا شب ها موقع خواب، یک عدد قرص نمی دانم چند میلی گرم از یک نوع آرامبخش را خورده و صبح را آغاز کنیم یا شب را به صبح گره بزنیم اما می گردد با تغذیه مناسب، از این اضطراب و استرس کم کرد. یکی از این راهکارها، مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین B است. از طرفی یکی از راه های کنترل و کاهش وزن، دریافت مقدار کافی ویتامین B است.
شاید یکی از دغدغه های بسیاری از ما، کاهش و کنترل وزن باشد. اتفاقی که در کنار عارضه اضطراب و استرس، باری اضافه را بر ما تحمیل می نماید. آنالیز ها نشان می دهد در افراد دارای اضافه وزن، دریافت مقدار کافی ویتامین B می تواند به کاهش و کنترل وزن یاری کند. ویتامین های این خانواده روی تقسیم سلولی و متابولیسم نقش عمده ای دارند. استفاده از خوراکی های حاوی ویتامین های خانواده B می تواند باعث حفظ سلامت پوست و ماهیچه گردد.
این ویتامین ها را می توان ویتامین های درمانگر - بیماری زا دانست؛ درمانگر از این جهت که مصرف آنها باعث از بین رفتن بسیاری از عوارض شده و بیماری زا به این علت که کمبود آن زمینه ساز بروز بسیاری از بیماری هاست. با این همه تاثیر، بعید به نظر می رسد هیچ یک از ما علاقه ای به حذف خوراکی های حاوی ویتامین های خانواده B از برنامه غذایی مان داشته باشم.
اعصاب و B
ویتامین های خانواده B در حفظ سلامت روان نقش دارند. به این علت که به طور مستقیم روی عملکرد سیستم عصبی تاثیر دارند. این تاثیر ناشی از کنترل و انتقال پیغام های عصبی است؛ به همین علت کمبود آن می تواند زمینه ساز بروز اختلالات مختلف عصبی - روانی باشد. بهتر است مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین در زمان تغییر فصل، افزایش یابد؛ به این علت که با تغییر فصل بعضی مسائل مانند اختلال های اضطرابی یا افسردگی در افراد افزایش می یابد؛ اگرچه بسیاری از ویژگی های این خانواده مشترک است اما هر کدام از ویتامین ها، خاصیت ویژه ای دارند که بهتر است با آنها بیشتر آشنا شویم.
تیامین: این همان ویتامین B1 است. یاری به متابولیسم پروتئین ها، چربی ها و هیدرات های کربن، کنترل عملکرد سیستم عصبی، دستگاه گردش خون، ماهیچه ها و یاری به رشد بچه ها از جمله ویژگی های این
ویتامین است.
ریبوفلاوین: جایگاه بعدی به ویتامین B2 اختصاص دارد. شاخص ترین تاثیر این ویتامین تاثیر روی عملکرد غده تیروئید و تنظیم متابولیسم بدن است. بنابراین مصرف آن به افراد دارای مسائل غده تیروئید و یا افرادی که به علت اختلال در متابولسیم، دچار اضافه وزن هستند، توصیه می گردد.
نیاسین: این همان ویتامین B6 است. این ویتامین زمانی بیشترین تاثیر را در بدن دارد که مصرف آن با دریافت کافی ویتامین B2 همراه گردد. به این ترتیب می تواند عملکرد غده تیروئید را بهبود بخشد. این ویتامین به عنوان فاکتور تحمل گلوکز شناخته شده است. به همین علت زمانی که قندخون بالا می رود، این ویتامین برای تنظیم مقدار آن ترشح می گردد.
ویتامین B5: اسیدپانتوتنیک نام دیگر این ویتامین است. بدن ما برای تحمل گرسنگی در رژیم های لاغری به آن احتیاج جدی دارد. بنابراین اگر تصمیم به کاهش وزن دارید، ابتدا مقدار این ویتامین را در بدن محک بزنید. علت این اثر، تاثیر ویتامین B5 در سوزاندن چربی های اضافی ذخیره شده در بدن است. عملکرد صحیح غده فوق کلیه نیز تحت تاثیر اسیدپانتوتنیک است.
ویتامین B6: این ویتامین را به نام پیریدوکسین هم می شناسند. عملکرد بهتر دستگاه گوارش به وجود این ویتامین بستگی دارد؛ به این علت که با یاری روی به هضم بهتر غذا یاری می نماید. پیریدوکسین بعلاوه باعث تنظیم عملکرد غده تیروئید، ساخت و ترشح هورمون های تیروئیدی و تنظیم متابولیسم می گردد.
ویتامین B9: خانم ها نام این ویتامین را خوب می دانند؛ اسیدفولیک. اغلب خانم ها، در دوره های مختلف زندگی از کپسول های این ویتامین به عنوان مکمل استفاده نموده اند. این ویتامین نه تنها باعث حفظ سلامت خانم ها می گردد بلکه به سلامت جنین آنها نیز یاری می نماید. به این ترتیب که مصرف این ویتامین باعث تشکیل و تکامل لوله عصبی جنین شده و در حفظ سلامت نخاع جنین نقش دارد.
ویتامین B12: کوبالامین نام دیگر این ویتامین است. شاخص ترین تاثیر این ویتامین روی دستگاه عصبی و گردش خون است. پس از سن 50 سالگی بدن به این ویتامین بیشتر احتیاج دارد. کمبود آن باعث کم خونی، آسیب به اعصاب و اختلال در حافظه می گردد.
کمبود آن چه می نماید؟
همه می دانیم که کمبود ترکیبات مهم شامل انواع ویتامین ها، مواد معدنی و... باعث بروز مسائلی در بدن شده و از ایجاد اختلال های جزیی تا ابتلا به بیماری های جدی را شامل می گردد. با توجه به اثرات فراوان این خانواده، کمبود ویتامین B می تواند زمینه ساز ابتلا به مسائل مختلف گردد.
خستگی مفرط: این همان حالتی است که باعث می گردد توان بلند شدن از جا را برای انجام کارهای مختلف نداشته باشیم و یا به کندی کارها را انجام دهیم. این یعنی اینکه مقدار ویتامین B بدن ما کاهش یافته و یا شاید اصلا تمام شده باشد! این مساله برای افرادی که فعالیت فکری یا فیزیکی دارند، بیشتر رخ داده و باید از مواد غذایی حاوی ویتامین B بیشتر استفاده نمایند.
استرس و افسردگی: اشاره کردیم که مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین های خانواده B با تغییر فصل باید افزایش یابد. یکی از این دلایل جلوگیری از ابتلا یا عود علائم اضطرابی، استرس و افسردگی است. این حالت ها به ویژه با کمبود ویتامین B1 بیشتر دیده می گردد. اگرچه کمبود این ویتامین تنها علت و عامل ایجاد حالت های اضطرابی، افسردگی و عصبانیت نیست اما کمبود آن زمینه ساز بروز این مسائل است؛ به همین علت برای درمان این مسائل معمولا مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین ها و یا مکمل های حاوی آنها توصیه می گردد.
بیماری پاهای کج: این بیماری که به طور خاص در اثر کمبود ویتامین B1 ایجاد می گردد، همان بیماری بری بری است. این مشکل با علائمی مانند گیجی، احساس خستگی، ناتوانی در راه رفتن، اِدم، کم اشتهایی و مسائل قلبی دیده می گردد.
اختلال در تیروئید: یکی از عوامل تاثیرگذار در عملکرد غده تیروئید، ویتامین های خانواده B است. این ویتامین ها در ترشح هورمون های غده تیروئید نقش موثری دارند. به همین علت کمبود آن مسائلی را در عملکرد این غده ایجاد می نماید.
انبار B
خوراکی هایی مانند انواع لبنیات به ویژه شیر، جگر، قلوه، مرغ، تخم مرغ، لوبیا، نان سبوس دار، سبزی های پهن برگ مانند اسفناج، انواع ماهی به ویژه سالمون و ساردین، سویا، انواع آجیل به ویژه آجیل های خام، انواع کلم، خیار، میوه های خشک، انواع مرکبات به ویژه پرتقال و نارنگی شاخص ترین منبع ویتامین B یا بهتر بگوییم خانواده B هستند.
منبع: همشهری آنلاین