سفر به بزرگترین غار دستکند در کشور

به گزارش وبلاگ دوست، خبرنگاران : بزرگترین غار دستکند باستانی ایران را در این فیلم مشاهده کنید.

سفر به بزرگترین غار دستکند در کشور

انواع غار در استان های کشورمان وجود دارد. اگر به کردستان سفر کردید از یکی از عجیب ترین غارهای این استان تماشا کنید.

به گزارش وبلاگ دوست، غار کرفتو در استان کردستان، بزرگ ترین غار دستکند باستانی ایران است که در 67کیلومتری شهر دیواندره قرار گرفته است.

این غار یک غار آهکی است که در دوران سوم زمین شناسی شکل گرفته و در ادوار مختلف جهت استفاده و سکونت انسان تغییر حالت داده و با معماری صخره ای در چهار طبقه در دل کوه حفر شده است.

در 72 کیلومتری شعر سنندج و تقریبا با همین فاصله از شهر دیواندره غار کرفتو واقع شده است که این اثر تاریخی و باستانی به علت ویژگی های خاص از جمله جاذبه های شگفت انگیز گردشگری و تاریخی استان کردستان به شمار می رود.

غار کرفتو یکی از آثار معماری صخره ای مربوط به قـرن سوم میلادی در استان کردسـتان است که در 72 کـیلومتری جنوب شرقی شهرستان سقز و تقـریبا با همین فاصله با دیواندره قرار گرفته است و نزدیک ترین روسـتا در شمال غـربی غار به فاصله سه کیلومتری به نام میرسید یا میرسعید است.

در معماری این غار علاوه بر ایجاد اتاق ها و راهروهای عبوری، سعی شده تا اتاق ها با هم مرتبط باشند. نورگیرهایی به سمت بیرون تعبیه شده اند و بر دیوارهای غار در برخی از اتاق ها نقوشی به صورت تجریدی از حیوانات، انسان و گیاه حجاری شده است.

با توجه به پژوهش های به عمل آمده، در دوران میان زیستی کرفتو در زیر آب بوده و در اواخر این دوره ارتفاعات آن از آب خارج شده است و غار کرفتو از غارهای آهکی و طبیعی است که در ادوار مختلف تغییرات و دگرگونی های عمده و دخل و تصرفات بسیار در آن به وجود آمده است.

غار کرفتو 4 طبقه است

طول غار حدود 750 متر است و راه های فرعی متعددی از آن منشعب می گردد. غار چهار طبقه دارد و حجاران هنرمند، به زیبایی فضاهایی را در مدخل های غار تراشیده و اتاق ها، راهرو و دالان های متعددی را به وجود آورده اند.

این غار در سال 1379 حدس شد و با آنالیز های باستان شناختی در محوطه بیرون و داخل غار آثاری از دوران های مختلف به دست آمد که تراشه ای سنگی در طبقه چهارم و محوطه بیرون غار می تواند نشانه ای از استفاده انسان ها در دوران پیش از تاریخ از این غار باشد.

بعلاوه نمونه سفال ها و اشیای به دست آمده، ادامه سکونت انسان را در طول دوران تاریخی اشکانی و ساسانی و دوران اسلامی یعنی سده های ششم تا هشتم هجری قمری مسجل می سازد.

غار کرفتو با نقوش جانوران و گیاهان

این غار از لحاظ بافت ساختمانی بی نظیر است به گونه ای که ارتفاع دهانه ورودی غار از سر تپه به بیش از 25 متر می رسد که در گذشته راهی بس سخت و مشکل برای ورود به درون آن بوده ولی در طول 10 سال گذشته و از طریق چوب و آهن پلکان هایی برای ورود به آن طراحی و نصب شده است و در کنار این مهم روی دیوار تعدادی از اطاق های طبقات غار و راهروهای عبوری آنها نقوشی به صورت خلاصه شده از جانوران و گیاهان وجود دارد.

زیباترین بخش معماری غار، طبقه سوم آن است که علاوه بر دقت در تراشیدن و کندن اتاق ها، فرم خاص سقف ها به شیوه کمانی و ایجاد درگاه ها و پله های آستانه آن در پنجره ها و نورگیرهای اتاق ها از نظر تزئینات به کار رفته از اهمیت خاصی برخوردار است.

روی سر در ورودی یکی از اطاق های طبقه سوم این غار کتیبه ای یونانی وجود دارد و جمله این خانه هراکلس است، هر کس در آن وارد گردد در امان است سر در آن حک شده است که وجود این کتیبه سبب شده تا تعدادی بر این عقیده باشند که احتمالا این غار مدتی به صورت موقت مورد سکونت سلوکیان قرار گرفته است.

ستون فقرات غار قریب به 750 متر طول دارد که در این راستا پر پیچ و خم دهانه ها و دالان های گوناگونی منشعب می گردد و به همین علت تا به امروز کسی قادر به شناسایی تمامی این راستاها و تهیه نقشه کامل از آن نبوده است.

مـوقعیت غار کرفتو

مـوقعیت غار به گونه ای است که به طور کلی بادگیر نبوده و در زمستان دامنه جنوبی را نمی پوشـاند، در حالی که 500 متر دورتر و در جنوب شرق، غار بادگیر بوده و برف آن را کاملا می پوشاند. به همین علت است که در زمستان ها و هـنگام سرما درون غار گرم و در تابسـتان به لحاظ کوران باد غار خنک است.

غار کرفتو در سال 1818 میلادی از طریق سر رابرت کرپورتر بازدید و کتیبه آن خوانده شد. در سال 1838 میلادی هنری اولینسون از غار بازدید کرد و آن چه را که از طریق کرپورتر از کتیبه خوانده شده بود، اصلاح کرد.

در سال 1963، سر اورل اشتین همراه با دستیار هنری اش ایوب خان نقشه اتاق های حجاری شده، راهروها و دهلیزهای طبیعی را تهیه کردند که البته اکنون با توجه به این که خاکبرداری و پاک سازی راهروها و دهلیزها به طور کامل انجام گرفته، نقشه اشتین کامل نیست.

بزرگترین غار باستانی ایران

غار کرفتو بزرگترین غار باستانی ایران است که بخش هایی از آن دست کن است. این غار محصول مشترک انسان و طبیعت است و یکی از غارهای صخره ای تماشای و منحصر به فرد است.

این غار در ارتفاعی بیش از 100 متر از سطح زمین قرار گرفته است که برای رسیدن به آن باید بیش از 180 پله را طی کرد. دالان طبیعی غار بیش از 600 متر است که ارتفاع سقف آن از یک تا 12 متر فرق دارد.

بر دیواره عمودی طبقات مختلف غار آثار متعددی از گوزن مارال، سوارکار با اسب، حیواناتی ناشناس و غیره وجود دارد که به سختی قابل مشاهده اند.

در میان نقش های قابل مشاهده، نقش های گوزن های مارال که تعداد آنها در طبقه دوم به چهار مورد می رسد از همه قدیمی ترند.

این روزها غارکرفتو میزبان خیل عظیمی از مسافران و مهمانان نوروزی است که هر چند جاده دسترسی به آن تا حدودی مناسب نیست ولی کرفتو با آغوش باز آماده پذیرایی از مسافران و مهمانانی است که رنج سفر را در میان پیج و خم های جاده دسترسی به آن قبول می نمایند.

منبع: رکنا

به "سفر به بزرگترین غار دستکند در کشور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سفر به بزرگترین غار دستکند در کشور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید